miercuri, 30 aprilie 2014

“Muzeu” desfiinţat – Rezervaţia Fântâna Rece – Muzeul Crucii

24 august 2010

“Muzeu” desfiinţat – Rezervaţia Fântâna Rece – Muzeul Crucii

    Când treci de Mânăstirea Ciolanu şi de Tabăra de sculptură Măgura, la vreo doi kilometri se face o poiană, unde mai demult, în 2001 mai era un fel de lapidariu, nu pentrucă acolo ar fi fost lapidaţi niscai călugări cu apucături ciudate, ci pentrucă erau depozitate câteva zeci de cruci vechi de piatră, cu inscripţii românesti şi litere slavone din secolele XVII-XVIII. Am mai postat o notă, Service Ciolanu, în care era descrisă poiana, dar poze ioc, nu mai erau decât vreo două cruci pe acolo şi acelea crăpate. Am regăsit acum un set de 9 poze pe care le făcusem atunci, pentru a ilustra mulţimea de cruci care au dispărut. Am rămas surprins, era vorba de o rezervaţie in toată regula, numită “Rezervaţia de sculptură ţărănească de la “Fântâna Rece”. In 2006 găsim următoarea Hotărâre a Consiliului Judeţean Buzău:
    “prin Hotărârea Consiliului Judeţean Buzău nr.29/2006 s-a aprobat darea în administrarea Muzeului judeţean Buzău Al.I.Odobescu a următoarelor bunuri proprietate publică a judeţului Buzău: monument „Fântâna lui Mihai Viteazul”, monument „1907”, Tabăra de sculptură Măgura, Rezervaţia „Fântâna Rece”; “
    Din 2008 dispare din evidente pur şi simplu. Ca zvonuri se spune că datorită furturilor de cruci se propune mutarea în satul Măgura, sau la Mânăstirea Ciolanu. Sper că nu este vorba de acele câteva cruci plantate în betonul parcării mânăstirii. Mai nou apare un articol care ne informează că Muzeul Crucii, cum mai este numit, se va muta la Mânăstirea Răteşti, unde se poate asigura paza. Deocamdată, din cele 110 piese iniţiale, peste 30 de piese de arta ţărănească realizate in piatră, au dispărut sau au fost grav deteriorate.
    Crucile au fost transformate în var sau au fost amestecate cu varul, pentru înbunătăţirea calităţii acestuia. Iţi stă mintea. Mă intreb cum şi-a băgat dracu’ coada tocmai în nişte zeci de cruci de piatră de două-treisute de ani? Unde or fi crucile şi cu cât s-or fi vândut? Nu erau şi ele inventariate, daca era o rezervatie?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu